Bacalao

Bacalao betyr torsk på spansk og kan være et godt alternativ til påskemiddagen.

Ingredienser
1 kgutvannet klippfisk, helst loins
1 kgmatpoteter, Beate eller annen kokefast potet
4-5 feddhvitløk
1 kgkepaløk, ca. 4 løk
4-5rød chili med frø eller 2-3 tørkede, små, sinte chili (kommer an på hvor sterk du liker den
2 boksergode, hermetiske tomater (800 g)
300 ggrillet paprika eller pequillo
2,5 dlgod olivenolje
100 gsorte oliven uten stein (Kalamata)
Fremgangsmåte

Start med å vanne ut klippfisken, skjær den i 1,5 cm tykke skiver. Bytt vann 2-3 ganger pr døgn og la ligge i minst 48 timer. Start med å skrelle løk og potet og skjær disse i ½ cm tykke skiver. Hvitløken kuttes i tynne skiver og chilien finhakkes. Paprikaen kuttes i strimler.

Start med å tilsette olivenoljen i en god kjele. Legg løk, poteter og fisk lagvis, legg på paprika, hvitløk og chili underveis,gjenta prosessen til du har fått alt i gryta. Tilsett de hermetiske tomatene og gi gryta et oppkok på moderat varme. Legg på lokk og sjekk at gryta står og småputrer. Koketid er ca. 1,5 t for deretter å la den stå å trekke 1 time etterpå. Koketiden avhenger av tykkelsen på potetskivene, det tar som regel lengre tid enn du tror!

Tips og råd fra Espen
  • Husk å vanne ut klippfisken tilstrekkelig! Blir bacalaoen for salt, så er det vanskelig og få den ned i saltnivå.
  • Har du tilgang på klippfisk av sei så blir bacalaoen, om mulig, enda bedre!
  • Hermetiske tomater av god kvalitet er viktig! Prisforskjellen er ikke større enn at det er verdt å gå for de beste. Jeg foretrekker merket Mutti.
  • Grillet paprika fås kjøpt i de fleste butikker, de ligger i glass med olje, men kan fint sløyfes!
  • Finn din favoritt oliven, jeg foretrekker Kalamata, de finnes i alle butikker. Favoritten er dog Taggiasche oliven fra Anfosso. Det viktigste er egentlig å unngå Eldorados sorte uten stein (de smaker papp og er farget sorte, det finnes ikke så sorte oliven…..).
  • Til slutt vil jeg anbefale å bruke den beste olivenoljen du har! Noen velger dog å bytte ut olivenolje med en klatt smør og nøytral olje isteden, så mulighetene er mange.
  • Hvis du ønsker å lage bacalaoen på forhånd for å servere den noen dager frem i tid så går det kjempefint.

Hjemmelaget knekkebrød

Knasende godt hjemmelaget knekkebrød

Les mer

Klassisk vinaigrette

En god vinaigrette forsterker smaken og gir gønnsakene, salaten eller potetsalaten en ekstra finesse.

Les mer

Hvite asparges prat med Jostein

Her få du gode tips om hvite asparges

Les mer

Intervju med vinkelnerstudent Catharina Domert

Catharina fikk interesse for vin etter at hun begynte å jobbe på vinbar og er vinkelnerstudent på KA akkurat nå.

Les mer

Diablosaus

Denne Diablosausen er perfekt til lam!

Les mer

Litt om Saus av Marius Myrstrand

Sausen er krona på verket! Den riktige sausen hever middagen og får smaksløkene i gang. Vi har tatt en prat med Marius om saus og gir deg vår beste sauseoppskrift til lam.

Les mer

Indisk Lam Korma

Denne smaksrike retten er perfekt for å bruke opp restene etter lammelåret.

Les mer

Eggs Benedict

Egg er den perfekte frokosten. Det smaker godt, metter godt og kan tilberedes på mange forkjellige måter-noe for enhver smak.

Les mer

Naanbrød med raita

Naan er godt tilbehør til indisk mat.

Les mer

Lammelår med hvitløkssjy

Denne deilige oppskriften er hentet fra vår kokebok Saus & Kraft.

Les mer

Intervju med vinkelnerstudent Nikolai Haram Svorte

Nikolai er ung og kommer fra Ålesund. Han har til nå jobbet som lydteknikker og har musikk som hobby, i tillegg til en brennende vininteresse.

Les mer

Potet til middag?

Visste du at en av Italias mest populære pastaretter er laget på potet?

Les mer

Ponzu saus

Ponzu er en sitrusbasert japansk saus.

Les mer

Nudelsalat

Enkelt og godt med fisk, kjøtt eller som vegetarrett.

Les mer

Stekt kveite

Et godt alternativ til påskemiddagen.

Les mer

Tine sin favoritt vaffeloppskrift

Vafler, en suksess både hos store og små!

Les mer

Vaffelprat med Tine

Vi har tatt en vaffelprat med Tine - som også elsker vafler.

Les mer

Intervju med vinkelnerstudent Stine Kjærstad Marthinussen

Stine kommer fra Trondheim og jobber som restaurantsjef på Bula Bistro. Hun ukependler for å delta på studiet og trives med en full uke i Oslo hver måned.

Les mer

Påskemiddag med Morten

Kokkens beste tips til påskemiddagen

Les mer

Skrei med Anette

Kokkens beste tips til en deilig skreimiddag

Les mer

Klassisk posjert skrei

Skreisesongen varer fra januar til og med mars. Her får du en klassisk oppskrift.

Les mer

Sandefjordsmør

En klassisk saus som passer til de fleste fisker og kan smakes til med for eksempel sitrusfrukter.

Les mer

KA's Venner

Bli medlem av vår kundeklubb!

Les mer

Saus med Kjell Patrick

Kokkens beste tips til en god saus!

Les mer

Brunet smørvinaigrette

En anvendelig og smaksrik saus som passer til både fisk og kylling. 

Les mer

Brun saus

Brun saus som passer godt til karbonader, stek av svin eller okse. En gammel, norsk tradisjonsrett er å servere brun saus til fiskekaker, så her er det mange muligheter.

Les mer

WSET-student Svein

Les mer om tidligere student Svein Mjøen sin erfaring fra utdanningen. 

Les mer

Skalldyr med Marius

Kokkens beste tips til skalldyrmiddag. 

Les mer

Skalldyrsuppe

Lag nydelig suppe på restene du har igjen etter skalldyrmiddagen. 

Les mer

Singapore Pepper Crab

Krabbeklør kan lage de mest fantastiske rettene, som for eksempel denne med Singapore black pepper saus. *Vann i munnen!

Les mer

Våre kokebøker

Vi har gitt ut en rekke bøker og her er to av dem som lærer deg grunnleggende teknikker og oppskrifter. 

Les mer

WSET-student Martin

Les mer om Martins erfaring med WSET Level 2 og 3. 

Les mer

Matpakke med Espen

Kokkens beste tips til en god matpakke!

Les mer

Hjemmelagde polarbrød

Polarbrød er særlig barnas favoritt.

Les mer

Smoothie

En frisk og god smoothie som kan varieres etter ønske.

Les mer

Hjemmelaget müslibar

Disse müslibarene er superenkle å lage!

Les mer

4-korn brød

Sunt og godt brød til frokosten eller matpakken. 

Les mer

Piknik med Jonas

Kokkens beste tips til mat i parken eller på stranden.

Les mer

Grunndeig for loff

Hjemmebakt brød er alltid godt. I denne oppskriften kan du tilsette krydder eller for eksempel oliven, soltørket tomat osv. 

Les mer

Asiatisk nudelsalat med biff

Perfekt mat å ha med i park eller på stranden. Enkelt og smaksrikt. 

Les mer

Bakt hvitløksmajones

Hva er bedre enn majones? Bakt hvitløksmajones vel!

Les mer

Biff med Andreas

Kokkens beste tips til den perfekte biff!

Les mer

Kremet peppersaus

Peppersaus passer perfekt til biff, entrecôte, and og fugl.

Les mer

Grillet hjertesalat

Supert tilbehør til en grillmiddag!

Les mer

Entrecôte

Hvordan tilberede den perfekte biff.

Les mer

Vinkelner Inghild

Inghild ble ferdig utdannet sommelier hos KA i juni 2017. 

Les mer

Sankthansaften med Synne

Les hvilke anbefalinger Synne har til Sankthansaftenmat!

Les mer

Synnes havrekjeks

Hjemmelagede havrekjeks er godt alene eller som en en s'mores med marshmallows!

Les mer

Potetsalat med sherrysmør

Nypoteter er poteter på sitt beste, og da er de nesten en rett i seg selv.

Les mer

Tidligere WSET-student Frode

Daglig leder for Mathallen har tatt vinutdannelse hos KA.

Les mer

Sommerdrinker med Ole Kristian

Servitørens beste tips til sommerdrinker

Les mer

Hjemmelaget juice

Juice kan enkelt lages hjemme, uten å være for tidkrevende.

Les mer

Fruktpunsj

Fruktpunsj er deilig og forfriskende på sommeren.

Les mer

Grill med Marius

Kokkens beste tips til grillsesongen.

Les mer

Akevittgravet laks med gremolata

Servert med krydder, dill, grillet hjertesalat, sitroner og gremolata. Nam!

Les mer

Kveite på grill

Bruk grillklemme når du griller fisk for å gjøre grillingen enklere.

Les mer

Rabarbrasorbet

Her finner du oppskrift på en forfriskende, sommerlig variant.

Les mer

Musserende vin med Heidi

Sommelierens beste tips for å velge musserende vin.

Les mer

Majonesekspress

Majones trenger ikke være så vanskelig å lage selv hjemme. Prøv med vår enkle oppskrift hentet fra kokeboken vår "Saus og kraft". 

Les mer

17. mai frokost med Kristian

Kokkens beste tips til 17. mai frokosten.

Les mer

Asparges med hollandaise

Asparges og hollandaise er perfekt sammen. 

Les mer

Vinkelner Ronny

Ronny Kolvik er kjøkkensjef ved Arakataka, Oslo og var ferdig utdannet sommelier våren 2017.

Les mer

Påskemiddag med Espen

Kokkens beste tips til påskemiddagen.

Les mer

Bacalao

Bacalao betyr torsk på spansk og kan være et godt alternativ til påskemiddagen.

Les mer

WSET-student Bente

Les om tidligere student, Bente, sin erfaring med WSET Diploma. 

Les mer