Michaels beste tips til julens drikke

Michael E. Sommarset er restaurantsjef ved vår avdeling i Mathallen. Han ble utdannet vinkelner, hos oss, i 2015. Michael er en gladlaks som du alltid kan regne med å få topp service av. Han er lidenskapelig opptatt av vin og deler villig av sin kunnskap. Her kan du lese mer om hvilken drikke han synes passer best med ulike typer av julemat. 

Hva bør man tenke på i fht å pare vin mot julemat?

Når det gjelder julemat så snakker vi om lange tradisjoner. Hver familie har sine faste retter hvert år: lutefisk, ribbe, pinnekjøtt, kalkun, juletorsk, smalahove osv. Nøkkelen er å finne viner som passer til hovedråvaren, men som også komplimenterer tilbehør og saus. Kropp, intensitet og kompleksitet må være på samme nivå som retten. Syre og sødme burde også være lik maten og ikke overdøve hverandre. Nordmenn er opptatt av julemat og har ofte høy kvalitet på den, derfor bør valg av drikke stå i stil til dette. Det er viktig å unne seg det lille ekstra i juletiden, sier Michael, før han fortsetter med å si at det viktigste er å velge noe du selv synes er godt.

Hjemme hos meg serveres det både ribbe og pinnekjøtt. Tørket, saltet og kanskje røkt kjøtt er noe de fleste nordmenn har i sine hjem. Her er det godt med noe som har god konsentrasjon og gjerne restsødme. Generelt så bør salt mat kombineres med friskhet, fruktighet og gjerne litt sødme. Da tenker jeg med en gang på en rik Riesling om du ønsker hvitvin. Alsace, Frankrike eller Tyskland representerer dette godt. Når det gjelder rødvin er det også behov for noe forfriskende syre samt moderate tanniner. En saftig Italiensk vin på Barberadruen, eller en myk og god Fransk Cru Beaujolais er gode alternativer, forklarer han engasjert.

Tilbehøret spiller også en viktig rolle i valg av vin. Bitterstoffer, som du for eksempel finner i tyttebærsyltetøy, vil forsterke tanninene (garvestoffene) i en vin. Dermed bør du ikke velge en altfor tanninrik vin til julemat som har tyttebærsyltetøy på siden. Har du surkål eller rødkål på siden, som har ganske mye syre i seg, vil det dempe syren i vinen som gjør at vinen virker tam og slapp. Her er det da viktig å velge en vin med høy syre.


Hva er din yndlingskombinasjon? 

 En sødmefull Madeira og julebakst er det jeg gleder meg til hvert eneste år, sier Michael. En eldre Malmsey, eller Terrantez om man får tak på slikt. Det å bare nyte hver eneste slurk til diverse småkaker. Det å lete etter den perfekte kombinasjonen av sjokolade eller julekake som er soft eller crunchy sammen med en intens og rik Madeira er jul for meg, og min definitivt beste anbefaling, smiler Michael.


Hva foretrekker du å drikke til ribbe? Lutefisk? Pinnekjøtt?

Til lutefisk så må man ta tilbehøret i betraktning, og det kan absolutt la seg kombinere med vin, ikke bare øl og aquavit. Bacon, sennep og sirup krever mer sødme i vinen enn lutefisk naturell. Ertestuing, brunost, lefse og hvit saus er «snilt» tilbehør som harmonerer med delikat fruktighet. Jeg synes en tysk Riesling er et godt valg. Østeriske Grüner Veltliner er også et godt alternativ. Rødvin til lutefisk anbefales vanligvis ikke, men for eksempel en fersk og ukomplisert portugiser med sødmerik frukttone er en virkelig god kombinasjon, spesielt når den serveres noe avkjølt. Har man rødvin til er det viktig med mye bacon, og det er ikke feil, legger Michael til.  

Når det kommer til ribbe og pinnekjøtt er Riesling, Barbera og viner på Gamaydruen, som nevnt tidligere, gode valg. En komplett julemiddag består av alt fra søtt og syrlig til bittert, salt og umami, som igjen gir en helhetsfølelse. Når alle disse elementene oppfylles kan man også velge en drikke som innfrir friskhet, «umamihet» og konsentrasjon.


Hva kan man servere til juleøl?

Juleøl har et oppsving nå, mer enn noen gang før. Det er utrolig mange der hjemme som brygger sitt eget juleøl. Det er dødskult! Det at vi har en gammel skikk på juleøl som nå blir pustet nytt liv i er supert. For 1000 år siden sa faktisk Norsk lov at hvert gårdsbruk skulle lage et brygg og dele med sine naboer til jul. Om det ikke ble fulgt, så ble de bøtelagt, forteller Michael ivrig. Men tilbake til svaret angående mat… Juleøl er et litt mørkere, mer krydret øl med høyere prosent som varierer i smak og intensitet fra brygg til brygg. Hvert brygg har sitt personlige preg alt etter hvem som produserer det. Juleøl passer utmerket til veldig salte og fete retter. Boblene er med på å rense munnen og rundheten og sødmen i ølet spiller på lag med munnfølelse og saltheten. Juleøl passer også glimrende til litt fyldige og runde sauser.


Hva skal du selv drikke til julematen i år?

I år skal jeg prøve meg på en frisk og rik Champagne under hele middagen. Det sies at Champagne passer til alt og det skal jeg ikke krangle på, ler Michael.

 

Vi ønsker alle våre gjester og kunder en riktig god jul med masse deilig mat og drikke! 

Skrei med Anette

Kokkens beste tips til en deilig skreimiddag

Les mer

Klassisk posjert skrei

Skreisesongen varer fra januar frem til og med mars. Her får du en klassisk oppskrift.

Les mer

Sandefjordsmør

En klassisk saus som passer til de fleste fisker og kan smakes til med for eksempel sitrusfrukter.

Les mer

KA's Venner

Bli medlem av vår kundeklubb!

Les mer

Saus med Kjell Patrick

Kokkens beste tips til en god saus!

Les mer

Brunet smørvinaigrette

En anvendelig og smaksrik saus som passer til både fisk og kylling. 

Les mer

Brun saus

Brun saus som passer godt til karbonader, stek av svin eller okse. En gammel, norsk tradisjonsrett er å servere brun saus til fiskekaker, så her er det mange muligheter.

Les mer

Drikke til julematen med Michael

Vinkelnerens beste tips til julens drikke.

Les mer

WSET-student Svein

Les mer om tidligere student Svein Mjøen sin erfaring fra utdanningen. 

Les mer

Skalldyr med Marius

Kokkens beste tips til skalldyrmiddag. 

Les mer

Skalldyrsuppe

Lag nydelig suppe på restene du har igjen etter skalldyrmiddagen. 

Les mer

Singapore Pepper Crab

Krabbeklør kan lage de mest fantastiske rettene, som for eksempel denne med Singapore black pepper saus. *Vann i munnen!

Les mer

Våre kokebøker

Vi har gitt ut en rekke bøker og her er to av dem som lærer deg grunnleggende teknikker og oppskrifter. 

Les mer

WSET-student Martin

Les mer om Martins erfaring med WSET Level 2 og 3. 

Les mer

Matpakke med Espen

Kokkens beste tips til en god matpakke!

Les mer

Hjemmelagde polarbrød

Polarbrød er særlig barnas favoritt.

Les mer

Smoothie

En frisk og god smoothie som kan varieres etter ønske.

Les mer

Hjemmelaget müslibar

Disse müslibarene er superenkle å lage!

Les mer

4-korn brød

Sunt og godt brød til frokosten eller matpakken. 

Les mer

Piknik med Jonas

Kokkens beste tips til mat i parken eller på stranden.

Les mer

Grunndeig for loff

Hjemmebakt brød er alltid godt. I denne oppskriften kan du tilsette krydder eller for eksempel oliven, soltørket tomat osv. 

Les mer

Asiatisk nudelsalat med biff

Perfekt mat å ha med i park eller på stranden. Enkelt og smaksrikt. 

Les mer

Bakt hvitløksmajones

Hva er bedre enn majones? Bakt hvitløksmajones vel!

Les mer

Biff med Andreas

Kokkens beste tips til den perfekte biff!

Les mer

Kremet peppersaus

Peppersaus passer perfekt til biff, entrecôte, and og fugl.

Les mer

Grillet hjertesalat

Supert tilbehør til en grillmiddag!

Les mer

Entrecôte

Hvordan tilberede den perfekte biff.

Les mer

Vinkelner Inghild

Inghild ble ferdig utdannet sommelier hos KA i juni 2017. 

Les mer

Sankthansaften med Synne

Les hvilke anbefalinger Synne har til Sankthansaftenmat!

Les mer

Synnes havrekjeks

Hjemmelagede havrekjeks er godt alene eller som en en s'mores med marshmallows!

Les mer

Potetsalat med sherrysmør

Nypoteter er poteter på sitt beste, og da er de nesten en rett i seg selv.

Les mer

Tidligere WSET-student Frode

Daglig leder for Mathallen har tatt vinutdannelse hos KA.

Les mer

Sommerdrinker med Ole Kristian

Servitørens beste tips til sommerdrinker

Les mer

Hjemmelaget juice

Juice kan enkelt lages hjemme, uten å være for tidkrevende.

Les mer

Fruktpunsj

Fruktpunsj er deilig og forfriskende på sommeren.

Les mer

Grill med Marius

Kokkens beste tips til grillsesongen.

Les mer

Akevittgravet laks med gremolata

Servert med krydder, dill, grillet hjertesalat, sitroner og gremolata. Nam!

Les mer

Kveite på grill

Bruk grillklemme når du griller fisk for å gjøre grillingen enklere.

Les mer

Rabarbrasorbet

Her finner du oppskrift på en forfriskende, sommerlig variant.

Les mer

Musserende vin med Heidi

Sommelierens beste tips for å velge musserende vin.

Les mer

Majonesekspress

Majones trenger ikke være så vanskelig å lage selv hjemme. Prøv med vår enkle oppskrift hentet fra kokeboken vår "Saus og kraft". 

Les mer

17. mai frokost med Kristian

Kokkens beste tips til 17. mai frokosten.

Les mer

Asparges med hollandaise

Asparges og hollandaise er perfekt sammen. 

Les mer

Vinkelner Ronny

Ronny Kolvik er kjøkkensjef ved Arakataka, Oslo og var ferdig utdannet sommelier våren 2017.

Les mer

Påskemiddag med Espen

Kokkens beste tips til påskemiddagen.

Les mer

Bacalao

Bacalao betyr torsk på spansk og kan være et godt alternativ til påskemiddagen.

Les mer

Lammelår med hvitløkssjy

Denne deilige oppskriften er hentet fra vår kokebok Saus & Kraft.

Les mer

WSET-student Bente

Les om tidligere student, Bente, sin erfaring med WSET Diploma. 

Les mer