Espens beste tips til en god matpakke
Espen Vesterdal Larsen er daglig leder ved KA og er selv tobarnsfar. Espen har lang fartstid som kokk og konditor og er opptatt av at barn, i likhet med oss voksne, skal spise god mat. Nøkkelen til en god matpakke mener Espen ligger i variasjon av matvarer, frukt og konsistens på produktene. Her kan du lese om Espens tips til en god matpakke, samt ulike oppskrifter på brød og müslibar for å nevne noe.

Hvilke tips har du til en god matpakke?
Som småbarnsfar til to har jeg opparbeidet med et perspektiv på matpakke som går litt utenfor det kokkefaglige, smiler Espen. Det trenger absolutt ikke være avansert eller fancy, men det er lurt å være allsidig gjennom å ha et repertoar som inneholder en del variasjoner. På den måten er det større sjanse for at barna faktisk spiser matpakken sin, og det er det aller viktigste, understreker han. Jeg vil også anbefale å smøre matpakka samme dag, selv om jeg har stor forståelse for at man gjør det dagen før. Står man opp 10 min tidligere så rekker man å lage matpakke samme dagen og det blir hyggeligere for barna å spise den. Gjør det til en opplevelse for barna å åpne matpakka si og gi dem noe som du selv hadde hatt lyst til å spise. Pastasalat, ulike typer av frukt og pålegg og brød gjør at det blir litt mer spennende.
Hva holder seg best i matpakken?
Alt holder seg i matpakken, så lenge du ikke blander for fuktige ting, i hvert fall hvis du lager den samme dag, sier Espen. Sender du med yoghurt for eksempel, så ha müslien i en egen boks. Ellers tåler også salat å være med i matpakken så lenge den ikke er blandet med dressing. Salaten fra middagen dagen før vil nok være litt for slapp til å kunne brukes, så jeg anbefaler å lage en ny.
Hva kan løfte en matpakke og gjøre den litt mer spennende?
Ulike konsistenser vil gjøre matpakken bedre. Kombiner grovbrød med polarbrød for eksempel, og ha en sprø gulrot på siden. Polarbrød har kanskje ikke så mye fiber, men barna liker det og vil dermed få i seg noe næring. En kombinasjon av noe grovt og noe litt mindre grovt kan være bra. Er det noe barna ikke liker kan det også lønne seg å legge ved en liten bit av det i matpakken slik at de blir utfordret på dette og etter hvert kanskje lærer seg å like det, forklarer Espen. Flere ulike typer frukt og grønt er også godt. For de barna som ikke er så glad i frukt, så kan det være lurt å kutte den opp på forhånd, så den er enklere å spise. Vær også flink til å bruke sesongens frukt og grønnsaker, de smaker aller best, og da får du en naturlig variasjon i utvalget du putter i matpakken.
Hva kan forberedes på forhånd?
Det aller meste kan gjøres i forkant. Hjemmelaget brød, scones, kjeks, matmuffins, müslibarer, mulighetene er mange. Baker du noen av de ovennevnte så kan dette oppbevares i fryseren og tas opp ved behov. Bruk gjerne en liten porsjon av middagsrestene fra dagen før eller lag en rask pastasalat samme morgen. Espen fremhever også viktigheten av å sette seg inn i skolereglementet som angår mat. Mange skoler er strenge på at en ikke kan ta med seg mat som inneholder nøtter og egg for eksempel pga allergier, det er det viktig å overholde, forklarer han.
Håper dette ga deg litt inspirasjon til å lage matpakker som oppleves som spennende :)
Bilde av Espen er hentet fra vår kokebok "Kok & stek", utgitt av Gursli Berg forlag. Foto Paul Paiewonsky.

Klassisk vinaigrette
En god vinaigrette forsterker smaken og gir gønnsakene, salaten eller potetsalaten en ekstra finesse.


Intervju med vinkelnerstudent Catharina Domert
Catharina fikk interesse for vin etter at hun begynte å jobbe på vinbar og er vinkelnerstudent på KA akkurat nå.


Litt om Saus av Marius Myrstrand
Sausen er krona på verket! Den riktige sausen hever middagen og får smaksløkene i gang. Vi har tatt en prat med Marius om saus og gir deg vår beste sauseoppskrift til lam.


Eggs Benedict
Egg er den perfekte frokosten. Det smaker godt, metter godt og kan tilberedes på mange forkjellige måter-noe for enhver smak.



Intervju med vinkelnerstudent Nikolai Haram Svorte
Nikolai er ung og kommer fra Ålesund. Han har til nå jobbet som lydteknikker og har musikk som hobby, i tillegg til en brennende vininteresse.







Intervju med vinkelnerstudent Stine Kjærstad Marthinussen
Stine kommer fra Trondheim og jobber som restaurantsjef på Bula Bistro. Hun ukependler for å delta på studiet og trives med en full uke i Oslo hver måned.



Klassisk posjert skrei
Skreisesongen varer fra januar til og med mars. Her får du en klassisk oppskrift.

Sandefjordsmør
En klassisk saus som passer til de fleste fisker og kan smakes til med for eksempel sitrusfrukter.




Brun saus
Brun saus som passer godt til karbonader, stek av svin eller okse. En gammel, norsk tradisjonsrett er å servere brun saus til fiskekaker, så her er det mange muligheter.




Singapore Pepper Crab
Krabbeklør kan lage de mest fantastiske rettene, som for eksempel denne med Singapore black pepper saus. *Vann i munnen!

Våre kokebøker
Vi har gitt ut en rekke bøker og her er to av dem som lærer deg grunnleggende teknikker og oppskrifter.








Grunndeig for loff
Hjemmebakt brød er alltid godt. I denne oppskriften kan du tilsette krydder eller for eksempel oliven, soltørket tomat osv.










Potetsalat med sherrysmør
Nypoteter er poteter på sitt beste, og da er de nesten en rett i seg selv.






Akevittgravet laks med gremolata
Servert med krydder, dill, grillet hjertesalat, sitroner og gremolata. Nam!




Majonesekspress
Majones trenger ikke være så vanskelig å lage selv hjemme. Prøv med vår enkle oppskrift hentet fra kokeboken vår "Saus og kraft".



Vinkelner Ronny
Ronny Kolvik er kjøkkensjef ved Arakataka, Oslo og var ferdig utdannet sommelier våren 2017.



