Espens beste tips til en god matpakke

Espen Vesterdal Larsen er daglig leder ved KA og er selv tobarnsfar. Espen har lang fartstid som kokk og konditor og er opptatt av at barn, i likhet med oss voksne, skal spise god mat. Nøkkelen til en god matpakke mener Espen ligger i variasjon av matvarer, frukt og konsistens på produktene. Her kan du lese om Espens tips til en god matpakke, samt ulike oppskrifter på brød og müslibar for å nevne noe. 

Hvilke tips har du til en god matpakke?

Som småbarnsfar til to har jeg opparbeidet med et perspektiv på matpakke som går litt utenfor det kokkefaglige, smiler Espen. Det trenger absolutt ikke være avansert eller fancy, men det er lurt å være allsidig gjennom å ha et repertoar som inneholder en del variasjoner. På den måten er det større sjanse for at barna faktisk spiser matpakken sin, og det er det aller viktigste, understreker han. Jeg vil også anbefale å smøre matpakka samme dag, selv om jeg har stor forståelse for at man gjør det dagen før. Står man opp 10 min tidligere så rekker man å lage matpakke samme dagen og det blir hyggeligere for barna å spise den. Gjør det til en opplevelse for barna å åpne matpakka si og gi dem noe som du selv hadde hatt lyst til å spise. Pastasalat, ulike typer av frukt og pålegg og brød gjør at det blir litt mer spennende.

Hva holder seg best i matpakken?

Alt holder seg i matpakken, så lenge du ikke blander for fuktige ting, i hvert fall hvis du lager den samme dag, sier Espen. Sender du med yoghurt for eksempel, så ha müslien i en egen boks. Ellers tåler også salat å være med i matpakken så lenge den ikke er blandet med dressing. Salaten fra middagen dagen før vil nok være litt for slapp til å kunne brukes, så jeg anbefaler å lage en ny.

Hva kan løfte en matpakke og gjøre den litt mer spennende?

Ulike konsistenser vil gjøre matpakken bedre. Kombiner grovbrød med polarbrød for eksempel, og ha en sprø gulrot på siden. Polarbrød har kanskje ikke så mye fiber, men barna liker det og vil dermed få i seg noe næring. En kombinasjon av noe grovt og noe litt mindre grovt kan være bra. Er det noe barna ikke liker kan det også lønne seg å legge ved en liten bit av det i matpakken slik at de blir utfordret på dette og etter hvert kanskje lærer seg å like det, forklarer Espen. Flere ulike typer frukt og grønt er også godt. For de barna som ikke er så glad i frukt, så kan det være lurt å kutte den opp på forhånd, så den er enklere å spise. Vær også flink til å bruke sesongens frukt og grønnsaker, de smaker aller best, og da får du en naturlig variasjon i utvalget du putter i matpakken.

Hva kan forberedes på forhånd?

Det aller meste kan gjøres i forkant. Hjemmelaget brød, scones, kjeks, matmuffins, müslibarer, mulighetene er mange. Baker du noen av de ovennevnte så kan dette oppbevares i fryseren og tas opp ved behov. Bruk gjerne en liten porsjon av middagsrestene fra dagen før eller lag en rask pastasalat samme morgen. Espen fremhever også viktigheten av å sette seg inn i skolereglementet som angår mat. Mange skoler er strenge på at en ikke kan ta med seg mat som inneholder nøtter og egg for eksempel pga allergier, det er det viktig å overholde, forklarer han.

 Håper dette ga deg litt inspirasjon til å lage matpakker som oppleves som spennende :)

Bilde av Espen er hentet fra vår kokebok "Kok & stek", utgitt av Gursli Berg forlag. Foto Paul Paiewonsky. 


Oppskrifter fra Espen

4-korn brød finner du her. 

Hjemmelaget polarbrød finner du her. 

Smoothie finner du her.

Hjemmelaget müslibar finner du her.

Skrei med Anette

Kokkens beste tips til en deilig skreimiddag

Les mer

Klassisk posjert skrei

Skreisesongen varer fra januar frem til og med mars. Her får du en klassisk oppskrift.

Les mer

Sandefjordsmør

En klassisk saus som passer til de fleste fisker og kan smakes til med for eksempel sitrusfrukter.

Les mer

KA's Venner

Bli medlem av vår kundeklubb!

Les mer

Saus med Kjell Patrick

Kokkens beste tips til en god saus!

Les mer

Brunet smørvinaigrette

En anvendelig og smaksrik saus som passer til både fisk og kylling. 

Les mer

Brun saus

Brun saus som passer godt til karbonader, stek av svin eller okse. En gammel, norsk tradisjonsrett er å servere brun saus til fiskekaker, så her er det mange muligheter.

Les mer

Drikke til julematen med Michael

Vinkelnerens beste tips til julens drikke.

Les mer

WSET-student Svein

Les mer om tidligere student Svein Mjøen sin erfaring fra utdanningen. 

Les mer

Skalldyr med Marius

Kokkens beste tips til skalldyrmiddag. 

Les mer

Skalldyrsuppe

Lag nydelig suppe på restene du har igjen etter skalldyrmiddagen. 

Les mer

Singapore Pepper Crab

Krabbeklør kan lage de mest fantastiske rettene, som for eksempel denne med Singapore black pepper saus. *Vann i munnen!

Les mer

Våre kokebøker

Vi har gitt ut en rekke bøker og her er to av dem som lærer deg grunnleggende teknikker og oppskrifter. 

Les mer

WSET-student Martin

Les mer om Martins erfaring med WSET Level 2 og 3. 

Les mer

Matpakke med Espen

Kokkens beste tips til en god matpakke!

Les mer

Hjemmelagde polarbrød

Polarbrød er særlig barnas favoritt.

Les mer

Smoothie

En frisk og god smoothie som kan varieres etter ønske.

Les mer

Hjemmelaget müslibar

Disse müslibarene er superenkle å lage!

Les mer

4-korn brød

Sunt og godt brød til frokosten eller matpakken. 

Les mer

Piknik med Jonas

Kokkens beste tips til mat i parken eller på stranden.

Les mer

Grunndeig for loff

Hjemmebakt brød er alltid godt. I denne oppskriften kan du tilsette krydder eller for eksempel oliven, soltørket tomat osv. 

Les mer

Asiatisk nudelsalat med biff

Perfekt mat å ha med i park eller på stranden. Enkelt og smaksrikt. 

Les mer

Bakt hvitløksmajones

Hva er bedre enn majones? Bakt hvitløksmajones vel!

Les mer

Biff med Andreas

Kokkens beste tips til den perfekte biff!

Les mer

Kremet peppersaus

Peppersaus passer perfekt til biff, entrecôte, and og fugl.

Les mer

Grillet hjertesalat

Supert tilbehør til en grillmiddag!

Les mer

Entrecôte

Hvordan tilberede den perfekte biff.

Les mer

Vinkelner Inghild

Inghild ble ferdig utdannet sommelier hos KA i juni 2017. 

Les mer

Sankthansaften med Synne

Les hvilke anbefalinger Synne har til Sankthansaftenmat!

Les mer

Synnes havrekjeks

Hjemmelagede havrekjeks er godt alene eller som en en s'mores med marshmallows!

Les mer

Potetsalat med sherrysmør

Nypoteter er poteter på sitt beste, og da er de nesten en rett i seg selv.

Les mer

Tidligere WSET-student Frode

Daglig leder for Mathallen har tatt vinutdannelse hos KA.

Les mer

Sommerdrinker med Ole Kristian

Servitørens beste tips til sommerdrinker

Les mer

Hjemmelaget juice

Juice kan enkelt lages hjemme, uten å være for tidkrevende.

Les mer

Fruktpunsj

Fruktpunsj er deilig og forfriskende på sommeren.

Les mer

Grill med Marius

Kokkens beste tips til grillsesongen.

Les mer

Akevittgravet laks med gremolata

Servert med krydder, dill, grillet hjertesalat, sitroner og gremolata. Nam!

Les mer

Kveite på grill

Bruk grillklemme når du griller fisk for å gjøre grillingen enklere.

Les mer

Rabarbrasorbet

Her finner du oppskrift på en forfriskende, sommerlig variant.

Les mer

Musserende vin med Heidi

Sommelierens beste tips for å velge musserende vin.

Les mer

Majonesekspress

Majones trenger ikke være så vanskelig å lage selv hjemme. Prøv med vår enkle oppskrift hentet fra kokeboken vår "Saus og kraft". 

Les mer

17. mai frokost med Kristian

Kokkens beste tips til 17. mai frokosten.

Les mer

Asparges med hollandaise

Asparges og hollandaise er perfekt sammen. 

Les mer

Vinkelner Ronny

Ronny Kolvik er kjøkkensjef ved Arakataka, Oslo og var ferdig utdannet sommelier våren 2017.

Les mer

Påskemiddag med Espen

Kokkens beste tips til påskemiddagen.

Les mer

Bacalao

Bacalao betyr torsk på spansk og kan være et godt alternativ til påskemiddagen.

Les mer

Lammelår med hvitløkssjy

Denne deilige oppskriften er hentet fra vår kokebok Saus & Kraft.

Les mer

WSET-student Bente

Les om tidligere student, Bente, sin erfaring med WSET Diploma. 

Les mer