Intervju med en tidligere WSET-student Svein Mjøen

Svein Mjøen er tidligere WSET-student, som har tatt level 2, 3 og Diploma. Han er lege og har ingen direkte forbindelse til restaurantbransjen, men en sterk lidenskap for vin.

”Nysgjerrighet” er et stikkord når det kommer til vininteressen, og det som senere skulle lede meg til Kulinarisk Akademi og WSET.

Om Svein

Svein Mjøen er tidligere WSET-student, som har tatt level 2, 3 og Diploma. Han er lege og har ingen direkte forbindelse til restaurantbransjen, men en sterk lidenskap for vin. Han begynte, i sin ungdom, å drikke halvsøte hvite viner fra Tyskland, eller Vinmonopolets «6-kroners rødvin». Etter hvert ble sortimentet gradvis utvidet, og det dukket opp viner fra fjerne strøk som Australia, Sør-Afrika og Chile. Hans interesse for vin var født, og ble tatt et steg videre da Geir Salvesen startet vinspalten i Aftenposten i 1990.

Hva fikk deg til å begynne på WSET kurset?

”Nysgjerrighet” er et stikkord når det kommer til vininteressen, og det som senere skulle lede meg til Kulinarisk Akademi og WSET. Hva er med disse druene som frembringer denne fantastiske drikken? Hva gjør at vinene er så forskjellige? Hva skjer fra drue til vin? Hva betyr klima? Hva med jordsmonnet? Vinmakerens rolle? Etter hvert var dette spørsmål jeg bare måtte ha svar på, og jeg meldte meg på.

Jeg fant raskt ut at tilbudet ved Kulinarisk Akademi og WSET-studier på forskjellige nivåer fra ”nybegynner” til avsluttet Diploma-kandidat, ville kunne passe meg bra. Dette var et studietilbud der jeg kunne avslutte studiene på hvilket nivå som helst, eller stå løpet helt ut til avsluttet ”Diploma–eksamen”.

Hva ga kurset deg?

WSET-studiene ved Kulinarisk Akademi har vært en fantastisk reise i vinens verden. Man møter engasjerte, kunnskapsrike forelesere/reiseledere fra inn- og utland, hvorav flere er ”Masters of Wine, MW”. Det er en god blanding av teoretisk stoff gjennom forelesninger og gruppearbeid, og øvelser i smaking og presentasjon av smaksnotater. Man møter andre studenter fra forskjellige miljøer, noen forankret i vinbransjen, andre slik som meg, med kun privat engasjement som bakgrunn.

Hvordan bruker du kurset etter endt studie? Har du hatt nytte av det?

Etter at jeg nå har avsluttet studiene, får jeg ofte spørsmål om hva jeg skal med denne utdannelsen. Jeg svarer da at jeg først og fremst har fått stillet mitt vitebegjær om ”alle verdens viner”. Jeg har lært meg å vurdere viner gjennom å se, lukte og smake, og også lært meg å formidle mine inntrykk av en vin på en forståelig og konsistent måte. Jeg kan tolke og forstå hva som står på vinflaskens etikett. Jeg har lært en masse om klima, geografi, jordsmonn, kultur og historie og hvordan ”The Wine Business” organiseres og fungerer.

Med min bakgrunn som lege har jeg hatt særlig interesse og fokus på temaet ”vin og helse”, og har håp om at jeg kan fordype meg i dette temaet gjennom de forskningsinstitusjonene vi har i Norge som arbeider med dette temaet. Kanskje vil jeg en gang kunne hevde, med bakgrunn i egen kunnskap, at mitt motto ”drikk oftere og bedre, men kanskje ikke så mye” er det beste for både psyke og soma.

Intervju