Intervju med en tidligere WSET-student

Svein Mjøen er tidligere WSET-student, som har tatt level 2, 3 og Diploma. Han er lege og har ingen direkte forbindelse til restaurantbransjen, men en sterk lidenskap for vin.

Svein Mjøen er tidligere WSET-student, som har tatt level 2, 3 og Diploma. Han er lege og har ingen direkte forbindelse til restaurantbransjen, men en sterk lidenskap for vin. Han begynte, i sin ungdom, å drikke halvsøte hvite viner fra Tyskland, eller Vinmonopolets «6-kroners rødvin». Etter hvert ble sortimentet gradvis utvidet, og det dukket opp viner fra fjerne strøk som Australia, Sør-Afrika og Chile. Hans interesse for vin var født, og ble tatt et steg videre da Geir Salvesen startet vinspalten i Aftenposten i 1990. 

Hva fikk deg til å begynne på WSET kurset?

”Nysgjerrighet” er et stikkord når det kommer til vininteressen, og det som senere skulle  lede meg til Kulinarisk Akademi og WSET. Hva er med disse druene som frembringer denne fantastiske drikken? Hva gjør at vinene er så forskjellige? Hva skjer fra drue til vin? Hva betyr klima? Hva med jordsmonnet? Vinmakerens rolle? Etter hvert var dette spørsmål jeg bare måtte ha svar på, og jeg meldte meg på.  

Jeg fant raskt ut at tilbudet ved Kulinarisk Akademi og WSET-studier på forskjellige nivåer fra ”nybegynner” til avsluttet Diploma-kandidat, ville kunne passe meg bra. Dette var et studietilbud der jeg kunne avslutte studiene på hvilket nivå som helst, eller stå løpet helt ut til avsluttet ”Diploma–eksamen”.

Hva ga kurset deg?

WSET-studiene ved Kulinarisk Akademi har vært en fantastisk reise i vinens verden. Man møter engasjerte, kunnskapsrike forelesere/reiseledere fra inn- og utland, hvorav flere er ”Masters of Wine, MW”. Det er en god blanding av teoretisk stoff gjennom forelesninger og gruppearbeid, og øvelser i smaking og presentasjon av smaksnotater. Man møter andre studenter fra forskjellige miljøer, noen forankret i vinbransjen, andre slik som meg, med kun privat engasjement som bakgrunn.

Hvordan bruker du kurset etter endt studie? Har du hatt nytte av det?

Etter at jeg nå har avsluttet studiene, får jeg ofte spørsmål om hva jeg skal med denne utdannelsen. Jeg svarer da at jeg først og fremst har fått stillet mitt vitebegjær om ”alle verdens viner”. Jeg har lært meg å vurdere viner gjennom å se, lukte og smake, og også lært meg å formidle mine inntrykk av en vin på en forståelig og konsistent måte. Jeg kan tolke og forstå hva som står på vinflaskens etikett. Jeg har lært en masse om klima, geografi, jordsmonn, kultur og historie og hvordan ”The Wine Business” organiseres og fungerer.

Med min bakgrunn som lege har jeg hatt særlig interesse og fokus på temaet ”vin og helse”, og har håp om at jeg kan fordype meg i dette temaet gjennom de forskningsinstitusjonene vi har i Norge som arbeider med dette temaet. Kanskje vil jeg en gang kunne hevde, med bakgrunn i egen kunnskap, at mitt motto ”drikk oftere og bedre, men kanskje ikke så mye” er det beste for både psyke og soma. 


For å lese mer om WSET og påmelding, gå hit.

Skrei med Anette

Kokkens beste tips til en deilig skreimiddag

Les mer

Klassisk posjert skrei

Skreisesongen varer fra januar frem til og med mars. Her får du en klassisk oppskrift.

Les mer

Sandefjordsmør

En klassisk saus som passer til de fleste fisker og kan smakes til med for eksempel sitrusfrukter.

Les mer

KA's Venner

Bli medlem av vår kundeklubb!

Les mer

Saus med Kjell Patrick

Kokkens beste tips til en god saus!

Les mer

Brunet smørvinaigrette

En anvendelig og smaksrik saus som passer til både fisk og kylling. 

Les mer

Brun saus

Brun saus som passer godt til karbonader, stek av svin eller okse. En gammel, norsk tradisjonsrett er å servere brun saus til fiskekaker, så her er det mange muligheter.

Les mer

Drikke til julematen med Michael

Vinkelnerens beste tips til julens drikke.

Les mer

WSET-student Svein

Les mer om tidligere student Svein Mjøen sin erfaring fra utdanningen. 

Les mer

Skalldyr med Marius

Kokkens beste tips til skalldyrmiddag. 

Les mer

Skalldyrsuppe

Lag nydelig suppe på restene du har igjen etter skalldyrmiddagen. 

Les mer

Singapore Pepper Crab

Krabbeklør kan lage de mest fantastiske rettene, som for eksempel denne med Singapore black pepper saus. *Vann i munnen!

Les mer

Våre kokebøker

Vi har gitt ut en rekke bøker og her er to av dem som lærer deg grunnleggende teknikker og oppskrifter. 

Les mer

WSET-student Martin

Les mer om Martins erfaring med WSET Level 2 og 3. 

Les mer

Matpakke med Espen

Kokkens beste tips til en god matpakke!

Les mer

Hjemmelagde polarbrød

Polarbrød er særlig barnas favoritt.

Les mer

Smoothie

En frisk og god smoothie som kan varieres etter ønske.

Les mer

Hjemmelaget müslibar

Disse müslibarene er superenkle å lage!

Les mer

4-korn brød

Sunt og godt brød til frokosten eller matpakken. 

Les mer

Piknik med Jonas

Kokkens beste tips til mat i parken eller på stranden.

Les mer

Grunndeig for loff

Hjemmebakt brød er alltid godt. I denne oppskriften kan du tilsette krydder eller for eksempel oliven, soltørket tomat osv. 

Les mer

Asiatisk nudelsalat med biff

Perfekt mat å ha med i park eller på stranden. Enkelt og smaksrikt. 

Les mer

Bakt hvitløksmajones

Hva er bedre enn majones? Bakt hvitløksmajones vel!

Les mer

Biff med Andreas

Kokkens beste tips til den perfekte biff!

Les mer

Kremet peppersaus

Peppersaus passer perfekt til biff, entrecôte, and og fugl.

Les mer

Grillet hjertesalat

Supert tilbehør til en grillmiddag!

Les mer

Entrecôte

Hvordan tilberede den perfekte biff.

Les mer

Vinkelner Inghild

Inghild ble ferdig utdannet sommelier hos KA i juni 2017. 

Les mer

Sankthansaften med Synne

Les hvilke anbefalinger Synne har til Sankthansaftenmat!

Les mer

Synnes havrekjeks

Hjemmelagede havrekjeks er godt alene eller som en en s'mores med marshmallows!

Les mer

Potetsalat med sherrysmør

Nypoteter er poteter på sitt beste, og da er de nesten en rett i seg selv.

Les mer

Tidligere WSET-student Frode

Daglig leder for Mathallen har tatt vinutdannelse hos KA.

Les mer

Sommerdrinker med Ole Kristian

Servitørens beste tips til sommerdrinker

Les mer

Hjemmelaget juice

Juice kan enkelt lages hjemme, uten å være for tidkrevende.

Les mer

Fruktpunsj

Fruktpunsj er deilig og forfriskende på sommeren.

Les mer

Grill med Marius

Kokkens beste tips til grillsesongen.

Les mer

Akevittgravet laks med gremolata

Servert med krydder, dill, grillet hjertesalat, sitroner og gremolata. Nam!

Les mer

Kveite på grill

Bruk grillklemme når du griller fisk for å gjøre grillingen enklere.

Les mer

Rabarbrasorbet

Her finner du oppskrift på en forfriskende, sommerlig variant.

Les mer

Musserende vin med Heidi

Sommelierens beste tips for å velge musserende vin.

Les mer

Majonesekspress

Majones trenger ikke være så vanskelig å lage selv hjemme. Prøv med vår enkle oppskrift hentet fra kokeboken vår "Saus og kraft". 

Les mer

17. mai frokost med Kristian

Kokkens beste tips til 17. mai frokosten.

Les mer

Asparges med hollandaise

Asparges og hollandaise er perfekt sammen. 

Les mer

Vinkelner Ronny

Ronny Kolvik er kjøkkensjef ved Arakataka, Oslo og var ferdig utdannet sommelier våren 2017.

Les mer

Påskemiddag med Espen

Kokkens beste tips til påskemiddagen.

Les mer

Bacalao

Bacalao betyr torsk på spansk og kan være et godt alternativ til påskemiddagen.

Les mer

Lammelår med hvitløkssjy

Denne deilige oppskriften er hentet fra vår kokebok Saus & Kraft.

Les mer

WSET-student Bente

Les om tidligere student, Bente, sin erfaring med WSET Diploma. 

Les mer