Gode tips til hva du kan drikke på en høstdag

Vår restauranstsjef Ole -Kristian gir deg gode tips på hva du kan drikke på en høstdag

Høsten har kommet for fullt og mange ønsker å nyte et godt glass vin ved peisen. Hva slags type vin vil du anbefale?

Høstens viner kan være så mangt. Som drikkevin på en varm høstdag vil saftige viner laget på barbera druen fra Nord Italia eller pinot noir fra vestkysten i USA være vinnere, mens kjølige dager krever tyngre viner, som en malbec fra høytliggende vinmarker i Argentina. Og til en kraftig høstmiddag, en strukturert cabernet sauvignon basert blend fra vestsiden av Bordeaux i Frankrike.

Det jeg tenker om «kosevin» er at de ikke burde ha alt for mange utfordrende elementer som tanniner og høy syre. Her ønsker jeg gjerne moden frukt med godt balansert syre, masse friskhet og som er godt leskende. Her vil jeg anbefale vinområdet Burgenland i Østerrike, som ligger helt på grensen til Ungarn, hvor blaufränkisch druen dominerer. Med noen av de samme egenskapene som en pinot noir fra Burgund, uten at disse har noe slektskap, er det mange gode eksemplarer å finne i polhyllene til en hyggelig pris.

Andre gode alternativer er pinot noir fra New Zealand eller gamay fra Beaujolais i Frankrike, gjerne servert litt kjølig. Ellers så er et glass med fløyelsmyke bobler fra Franciacorta i Lombardia i Italia, laget på samme metode som Champagne, aldri å forakte.

Det viktigste her er at man finner den vinstilen man selv liker og nyter den.

Hva anbefaler du å drikke til høstens retter med fårikål, samt andre kjøttgryter som "boeuf bourgignon" ?

For å begynne med fårikål, elsket og hatet over det ganske land, med lang fartstid på det norske middagsbordet. Med de enkle elementene får, eventuelt sau, kokt sammen med norsk kål og en potet eller to. Nydelig, om jeg «får» si det selv.

Men hva skal man drikke til dette, spør du. Sider, Norsk Sider fra Hardanger, med god frisk syre og moden eplekarakter. Her er mange gode alternativer å få på markedet. Se gjerne etter en musserende variant.

Ett annet godt alternativ kan være en vin på druen chenin blanc fra Sør-Afrika. Solmodne druer gir en tropisk fruktkarakter og med noe lagring på fat og flaske harmonerer den bra til uten å ødelegge smakene i retten.

Men her er nok mitt beste tips og anbefaling en god Champagne brut, med masse karakteristikk av grønne frukter, gjær og autolyse. Champagne har høy smakskonsentrasjon, autolysepreget harmonerer bra med det innkokte kjøttet og syren er alltid tilstede.

Til de litt mer kraftige og kjøttfyldige gryterettene som for eksempel den franske gryten bouef bourguignon trenger man en drikk med friskhet, rundhet og karakter.

Her ønsker jeg å trekke frem norsk øl. Det kommer stadig flere gode norske mikrobryggede øl på markedet, så her er utvalget stort. Velg gjerne en sødmefull, overgjæret ale uten alt for mye bitterhet, men med de mørkere tonene som karamell og honning.

Friske amber ales med god sødme og karamelliserte toner er et godt alternativ og de litt tyngre porter variantene kan også fungere. I det enkleste tilfellet kan en klassisk Bayer av den undergjærede øltypen med frisk sødme og mindre humlepreg passe til.

Dersom jeg skal trekke frem en rødvin er regionen Languedoc – Roussillon i det sydlige Frankrike et godt alternativ. Vinene er ofte blends av grenache og syrah, og med modne druer kombinert med god friskhet, moderate tanniner og delikat fatbruk passer det godt til en slik rett.

Soppsesongen er også godt i gang. Hva anbefaler du å drikke til ulike soppretter, for eksempel en sopprisotto?

Først og fremst er sopp full av egenkarakter fra sitt voksested, og mange av de er rene smaksbomber. Enten man bruker de som tilbehør til en deilig lammerett eller eventuelt en egen rett i form av en fyldig kremet soppsuppe, en consommé eller som du nevner en sopprisotto. Vi er veldig privilegerte her til lands med et stort utvalg av fåresopp, piggsopp, steinsopp og kantareller for å nevne noen.

Her er det mange veier å gå når det kommer til valg av vin. Sopp kan fungere som en tannindemper for viner med faste tanniner. Ofte er italienske viner et godt valg, og da gjerne fra fylker som Piemonte eller Toscana.

Disse er flotte til fete soppretter som risotto hvor smør og sopp demper bitterheten i vinen. Et spennende valg kan være en vin fra Ghemme i Alto Piemonte, hvor de produserer kvalitetsvin av nebbiolo druen med faste, fine tanniner og frisk syre.

Om man svinger seg litt lenger sør, mot Toscana er det mye godt å finne i en Rosso vin fra Montalcino gjort på sangiovese, her med mye frukt, frisk syre, tørre og lange tanniner.

Til en grillet toast med kantareller, kan man gjerne gå mot en hvitvin fra Burgund og Jura i Frankrike med sin klassiske chardonnay drue og rikt eikepreg. Ellers så sverger jeg gjerne til en moden Champagne, alltid en vinner.

Fårikål oppskriften

Våre kokker deler det de mener er den ultimate fårikål oppskriften.

Vinkurs

Vil du lære mer om vin? Våre vinkelnere arrangerer vinkurs og vinsmaking og deler av sin kunnskap. Vil du ha mat til vinen, inviterer vi kokkene med på laget.

Hjemmelagede fiskekaker

Ikke laget fiskekaker før? Hva med å prøve disse neste gang fiskekaker står på menyen.

Les mer

WSET – kort fortalt og alt du bør vite om det

Dette er WSET – kursansvarlig Heidi forteller alt du trenger å vite

Les mer

Skrei med Anette

Kokkens beste tips til en deilig skreimiddag

Les mer

Klassisk posjert skrei

Skreisesongen varer fra januar til og med mars. Her får du en klassisk oppskrift.

Les mer

Sprøstekt kyllinglår med couscous

Saftig og sprøtt kyllinglår, passer godt til de fleste middager.

Servere den med couscous salat og grønnkål.

Les mer

Poké med laks

Hawaiiansk gatemat på sitt beste. Poke, uttales «Poh – kay» og er en marinert rå fiskerett. Den tradisjonelle versjonen består av tunfisk krydret med soya og sesamfrø, servert med ris og grønnsaker.

Les mer

Tomatsuppe

Enkel og rask suppe som både store og små liker.

Les mer

Sildeprat med Jostein

Sild er en flott og undervurdert råvare. Vi har tatt en prat med Jostein, vårt faglige orakel, som har mange gode sildetips på lur.

Les mer

Karamellpudding

Klassisk dessert som aldri går av moten.

Les mer

Tarte tatin

Verdens beste, enklest og raskest eplekake!

Les mer

Vilt med Jonas

Kokkens beste tips til viltmiddagen.

Les mer

Viltstek med portvinsaus

Denne smakfulle retten er hentet fra vår bok Saus & Kraft

Les mer

Eple crumble pai

Superenkel pai!

Les mer

Boeuf Bourguignon

Fransk husmanskost på sitt beste.

Les mer

Betesalat med chèvre og pistou

Beter kommer i forskjellige farger og kan friske opp de fleste måltider.

Les mer

Litt om sopp med Morten Sjøvik

Tips og oppskrifter til bruk av høstens sopp.

Les mer

Gode tips til hva du kan drikke på en høstdag

Vår restauranstsjef Ole -Kristian gir deg gode tips på hva du kan drikke på en høstdag

Les mer

Tørking av sopp

Ved å tørke sopp kan du nyte den norsk sopp året rundt.

Les mer

Syltet sopp

Har du plukket mer sopp en du klarer å spise, er sylting et godt alternativ.

Les mer

Hjemmelaget pasta

Egg, mel og litt salt er alt du behøver for å lage gode hjemmelaget pasta.

Les mer

Klassiske blåskjell

Dette er den klassiske måten å servere blåskjell på, og kanskje den beste.

Les mer

Arabiata tomatsaus

En tomatsaus som passer perfekt til kjøttboller, kylling og pastaretter for de voksne.

Les mer

Matpakke med Anette

Den perfekte matpakken til skolen og på tur.

Les mer

Kjøttkaker

Med kjøttkaker på menyen kan man ikke gå feil. Smakfulle kjøttkaker er enkelt og raskt å lage.

Les mer

Fem kjappe middager

Vet du ikke hva du skal lage til middag eller har du gått tom for ideer?

Vi deler fem tips til raske, sunne og smakfulle middager.

Les mer

Sitronterte

Sitronterte med marengs, en klassiker som smaker himmelsk.

Les mer

Grillet makrell

Fet fisk som makrell tåler grilling uten å bli tørr, grill den enten hel eller kun filene.

Les mer

Syltede grønnsaker

Om våren, sommeren og høsten er det sesong for Norske grønnsaker, her er et tips til hva du kan gjøre for å ha de smakfulle grønnsakene også utenom sesong.

Les mer

Makrell med Kristian

Kristian kommer fra det glade Sørland, Grimstad . La oss bli bedre kjent med ham og få noen gode tips til hvordan vi kan tilberede den perfekte makrellen.

Les mer

Sommerlig is med sesongens bær

Prøv våre sommerlige is på pinne som du lett lager hjemme uten masse utstyr.

Les mer

Black bean spareribs

Skikkelig deilig grillrett med asiatiske smaker

Les mer

Grillet ananas

Ananas har et bredt bruksområde og kan brukes i alt fra salt til søte retter. Den kan grilles, brukes rå eller marineres.

Les mer

Lag deilig sommerdessert

Tykkmelk pudding er en frisk og deilig dessert som passer godt sammen med sommerens frukter og bær.

Les mer

Sankthansaften med Kenneth

La oss bli bedre kjent med kokken fra Senja og hvordan de feirer Sankthansaften der!

Les mer

Rømmegrøt

Gammel bygdeoppskrift fra Botnhamn

Les mer

Hylleblomst cocktail

Hylleblomst er en vakker og aromatisk blomst som kan brukes til friske sommer drinker og desserter.

Les mer

Sliders med kylling

Små hamburgere som er lette å spise med hendene, mens du venter på hoverdetten fra grillen.

Les mer

Vinstudenter Odd Andrè og Kristoffer

Vi har tatt en prat med Odd André Wathne og Kristoffer Tømmerbakke, de er to gode venner som har studert WSET level 2 og 3 sammen hos oss.

Les mer

Ramsløksmør

Enkelt å lage og passer godt på grillet kjøtt, skalldyr eller i pastaen

Les mer

Grillet breiflabb

Breiflabb er "havets indrefilet" med fantastisk hvitt og delikat fiskekjøtt.

Les mer

Skagenrøre

En herlig forrett som lages på to, tre minutter. Oppskriften på skagenrøre er lett å variere. Noen kaller det "skagen toast".

Les mer

Rosévin med Heidi

Rosévin er for mange den ultimate terrassevin, men mange roséviner er også flotte til mat.
Heidi tipser deg om hvilke.

Les mer

Skalldyr naturell

Skalldyr forbinder vi med sommer & sol, og «alle» skal spise skalldyr om sommeren,
Det mange ikke tenker over er at kvaliteten på skalldyr er best i vinterhalvåret, da vannet er kaldt og det er lite alger i sjøen.

Les mer

Musserende vin med Heidi

Sommelierens beste tips for å velge musserende vin.

Les mer

Pavlova

En tradisjonsrik dessert som smaker himmelsk sammen med sesongens bær. Her kan du lage marengsen på eggehviten som er til overs etter du har laget vaniljekrem eller vaniljesaus.

Les mer

Eggesalat

Eggesalat er super lett å lage og passer godt frokost

Les mer

Creamy Eggerøre

Eggerøre er noe de fleste liker. Enkelt og greit å lage, og kan serveres til frokost, røkelaks eller spekemat, eller til et koldtbord.

Les mer

Terrassevin og leskende drikke

Michael gir deg gode tips til drikke i disse vårdager

Les mer

Hjemmelaget knekkebrød

Knasende godt hjemmelaget knekkebrød

Les mer

Klassisk vinaigrette

En god vinaigrette forsterker smaken og gir gønnsakene, salaten eller potetsalaten en ekstra finesse.

Les mer

Hvite asparges prat med Jostein

Her få du gode tips om hvite asparges

Les mer

Intervju med vinkelnerstudent Catharina Domert

Catharina fikk interesse for vin etter at hun begynte å jobbe på vinbar og er vinkelnerstudent på KA akkurat nå.

Les mer

Diablosaus

Denne Diablosausen er perfekt til lam!

Les mer

Litt om Saus av Marius Myrstrand

Sausen er krona på verket! Den riktige sausen hever middagen og får smaksløkene i gang. Vi har tatt en prat med Marius om saus og gir deg vår beste sauseoppskrift til lam.

Les mer

Indisk Lam Korma

Denne smaksrike retten er perfekt for å bruke opp restene etter lammelåret.

Les mer

Eggs Benedict

Egg er den perfekte frokosten. Det smaker godt, metter godt og kan tilberedes på mange forkjellige måter-noe for enhver smak.

Les mer

Naanbrød med raita

Naan er godt tilbehør til indisk mat.

Les mer

Lammelår med hvitløkssjy

Denne deilige oppskriften er hentet fra vår kokebok Saus & Kraft.

Les mer

Intervju med vinkelnerstudent Nikolai Haram Svorte

Nikolai er ung og kommer fra Ålesund. Han har til nå jobbet som lydteknikker og har musikk som hobby, i tillegg til en brennende vininteresse.

Les mer

Potet til middag?

Visste du at en av Italias mest populære pastaretter er laget på potet?

Les mer

Ponzu saus

Ponzu er en sitrusbasert japansk saus.

Les mer

Nudelsalat

Enkelt og godt med fisk, kjøtt eller som vegetarrett.

Les mer

Stekt kveite

Et godt alternativ til påskemiddagen.

Les mer

Tine sin favoritt vaffeloppskrift

Vafler, en suksess både hos store og små!

Les mer

Vaffelprat med Tine

Vi har tatt en vaffelprat med Tine - som også elsker vafler.

Les mer

17. mai frokost med Kristian

Kokkens beste tips til 17. mai frokosten.

Les mer

Intervju med vinkelnerstudent Stine Kjærstad Marthinussen

Stine kommer fra Trondheim og jobber som restaurantsjef på Bula Bistro. Hun ukependler for å delta på studiet og trives med en full uke i Oslo hver måned.

Les mer

Påskemiddag med Morten

Kokkens beste tips til påskemiddagen

Les mer

Sandefjordsmør

En klassisk saus som passer til de fleste fisker og kan smakes til med for eksempel sitrusfrukter.

Les mer

KA's Venner

Bli medlem av vår kundeklubb!

Les mer

Bellini

Bellini er en cocktail med hvit fersken og prosecco

Les mer

Aperol Spritz

Dette er en sommer drikk som har blitt veldig populær de siste årene.

Les mer

Saus med Kjell Patrick

Kokkens beste tips til en god saus!

Les mer

Brunet smørvinaigrette

En anvendelig og smaksrik saus som passer til både fisk og kylling.

Les mer

Brun saus

Brun saus som passer godt til karbonader, stek av svin eller okse. En gammel, norsk tradisjonsrett er å servere brun saus til fiskekaker, så her er det mange muligheter.

Les mer

WSET-student Svein

Les mer om tidligere student Svein Mjøen sin erfaring fra utdanningen. 

Les mer

Skalldyr med Marius

Kokkens beste tips til skalldyrmiddag.

Les mer

Skalldyrsuppe

Lag nydelig suppe på restene du har igjen etter skalldyrmiddagen.

Les mer

Singapore Pepper Crab

Krabbeklør kan lage de mest fantastiske rettene, som for eksempel denne med Singapore black pepper saus. *Vann i munnen!

Les mer

Våre kokebøker

Vi har gitt ut en rekke bøker og her er to av dem som lærer deg grunnleggende teknikker og oppskrifter.

Les mer

WSET-student Martin

Les mer om Martins erfaring med WSET Level 2 og 3. 

Les mer

Matpakke med Espen

Kokkens beste tips til en god matpakke!

Les mer

Hjemmelagde polarbrød

Polarbrød er særlig barnas favoritt.

Les mer

Smoothie

En frisk og god smoothie som kan varieres etter ønske.

Les mer

Hjemmelaget müslibar

Disse müslibarene er superenkle å lage!

Les mer

4-korn brød

Sunt og godt brød til frokosten eller matpakken. 

Les mer

Piknik med Jonas

Kokkens beste tips til mat i parken eller på stranden.

Les mer

Grunndeig for loff

Hjemmebakt brød er alltid godt. I denne oppskriften kan du tilsette krydder eller for eksempel oliven, soltørket tomat osv. 

Les mer

Asiatisk nudelsalat med biff

Perfekt mat å ha med i park eller på stranden. Enkelt og smaksrikt.

Les mer

Bakt hvitløksmajones

Hva er bedre enn majones? Bakt hvitløksmajones vel!

Les mer

Biff med Andreas

Kokkens beste tips til den perfekte biff!

Les mer

Kremet peppersaus

Peppersaus passer perfekt til biff, entrecôte, and og fugl.

Les mer

Grillet hjertesalat

Supert tilbehør til en grillmiddag!

Les mer

Entrecôte

Hvordan tilberede den perfekte biff.

Les mer

Vinkelner Inghild

Inghild ble ferdig utdannet sommelier hos KA i juni 2017.

Les mer

Synnes havrekjeks

Hjemmelagede havrekjeks er godt alene eller som en en s'mores med marshmallows!

Les mer

Potetsalat med sherrysmør

Nypoteter er poteter på sitt beste, og da er de nesten en rett i seg selv.

Les mer

Tidligere WSET-student Frode

Daglig leder for Mathallen har tatt vinutdannelse hos KA.

Les mer